Pěstitel vyšlechtil nové druhy rajčat

Pěstitel vyšlechtil nové druhy rajčat zdroj: Wikipedia.org

29. 7. 2013, 10:35 | Jiřina Nováková

stalo se 29. července 1956 50. léta

Bystřice pod Hostýnem – V Bystřici pod Hostýnem již po mnoho let pracuje sedmdesátiletý zahradník František Chvatík, který zušlechťuje rajská jablíčka. Letos má vysázeno na pokusném poli na 960 druhů rajčat, pěstovaných na celém světě.

Sám vypěstoval již 8 vlastních druhů, u nichž docílili ovocné příchuti a nejvyššího obsahu cukru. Nejchutnější je druh, nazvaný Jahoda, který má také největší, sedmi procentní obsah cukru. Pokud by se mu podařilo vypěstovat druh o obsahu 10% cukru, mohla by se rajčata sušit na chutné sušenky nebo z nich pálit jemné likéry.

Vysoké cukernatosti dociluje výzkumník vstřikováním hroznového cukru do mladých plodů. Mimo to nechává semena rajčat klíčit v různých šťávách, jako pomerančové, citronové, malinové, v čaji, v roztoku cukru i v octě, což je cílem experimentování a pěstitelské vášně. Čím nás ještě František Chvatík překvapí?

Zdroj: Rudé právo

Témata: pěstování, rajčata, zelenina, zemědělství

špatnýpřijatelnýdobrývelmi dobrývynikající

Diskuse

Přidat komentář

Příspěvky uveřejněné v diskusním fóru vyjadřují názory čtenářů, nikoliv redakce, která za jejich obsah nenese zodpovědnost. Neaktuality.cz má ale zájem poskytovat prostor jen korektně a slušně vedené debatě. Pokud Váš komentář obsahuje urážky, pomluvy, výhrůžky, vulgarismy, spamy nebo vzbuzuje podezření z porušení zákona, vystavujete se riziku, že jej administrátor smaže.

  • Dobrý den, podařilo se

    Štefan Haviar, 17. 8. 2013 21:51

    Reagovat

    Dobrý den,
    podařilo se mi ze semen získaných na jižním Slovensku vypěstovat rajčata obřích rozměrů. Jedno rajče má hmotnost až 1 kg. Nevím ovšem jaký druh rajčat je to a jaké mají vlastnosti. Zatím dozrávají a tak nevíme na co jsou vhodné.

Středa 19. 12. 2018, včera měl(a) svátek Miloslav

RSS Manifest Redakce Registrace Reklama Pro média Kontakt