stalo se 29. července 1956 50. léta
Bystřice pod Hostýnem – V Bystřici pod Hostýnem již po mnoho let pracuje sedmdesátiletý zahradník František Chvatík, který zušlechťuje rajská jablíčka. Letos má vysázeno na pokusném poli na 960 druhů rajčat, pěstovaných na celém světě.
Sám vypěstoval již 8 vlastních druhů, u nichž docílili ovocné příchuti a nejvyššího obsahu cukru. Nejchutnější je druh, nazvaný Jahoda, který má také největší, sedmi procentní obsah cukru. Pokud by se mu podařilo vypěstovat druh o obsahu 10% cukru, mohla by se rajčata sušit na chutné sušenky nebo z nich pálit jemné likéry.
Vysoké cukernatosti dociluje výzkumník vstřikováním hroznového cukru do mladých plodů. Mimo to nechává semena rajčat klíčit v různých šťávách, jako pomerančové, citronové, malinové, v čaji, v roztoku cukru i v octě, což je cílem experimentování a pěstitelské vášně. Čím nás ještě František Chvatík překvapí?
Zdroj: Rudé právo
Témata: pěstování, rajčata, zelenina, zemědělství